Oya Ekici: Hedefim benim gibi engelli arkadaşlarıma, kardeşlerime antrenörlük yapmak

AA

This browser does not support the video element.

Türkiye'ye Avrupa Para Karate Şampiyonası'ndaki ilk madalyasını kazandıran Oya Ekici, karate yaparken değerli hissettiğini ve engelli olduğunu unuttuğunu söyledi.

Türkiye'ye Avrupa Para Karate Şampiyonası'ndaki ilk madalyasını kazandıran Oya Ekici, karate yaparken değerli hissettiğini ve engelli olduğunu unuttuğunu söyledi.
İki yaşında yüksek ateş sonucu havale geçirip çocuk felci olan Oya, üniversiteye gidinceye kadar 21 defa ameliyat edildi. Sağ dizden aşağısını kullanamayan ve koltuk değneklerinin yardımıyla yürüyen Oya, hayat motivasyonundan hiçbir şey kaybetmedi.

Biyoloji bölümü mezunu Oya, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde çalışıyor. Evli ve iki çocuk annesi olan 48 yaşındaki Oya, hayatındaki önemli kırılma anlarından birini de karateyle tanışarak yaşadı.
"Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Biyoloji mezunuyum. Üstüne biyoloji öğretmenliği, onun üstüne de fotoğrafçılık ve kameramanlık okudum. 23 senedir de Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hematolojisi bölümünde biyolog olarak çalışıyorum. Karateye 8 yıl önce kızımı başlatmıştım. Engellilerin karate yaptığını bilmiyordum açıkçası. Hocam Turgay Okumuş'la 'hadi bir şeyler deneyelim' diye koltuk değnekleriyle karate yapmaya başladık. Ama böyle hedefimizde maçlar, şampiyonluklar yoktu açıkçası. Sadece hobi ve spor amaçlı. Sonra para karate Türkiye'de yarışmaya katılacak dendi."

"ENGELLİLER SPOR VEYA SANATLA İLGİLENMELİ"

Oya, bedensel engeli bulunan kişilere şu tavsiyelerde bulundu:
"Spor, sanat... mutlaka bir şeyle ilgilensinler derim. Artı 'şunu yapamam, bunu yapamam' diye düşünmeyecekler. Her türlü kendi fiziksel özelliklerine göre adapte olabilirler. Sadece istemeleri yeterli. Benim karatede Avrupa madalyası alacağımı birisi söylese inanmam. İstesinler her türlü çözüm bulunuyor. Yeter ki istesinler. Ama bir engelliyi topluma kazandırmanın en kolay yolu spor, sanat. Kalabalığın önüne çıkmaları gerekiyor."
Herkesin bir engelli adayı olduğunu unutmaması gerektiğini hatırlatan Oya, "Bir de insanlardan bize karşı çok fazla empati yapmalarını istiyorum. Anlayış, empati. Başka hiçbir şeye gerek yok." yorumunu yaptı.

ULAŞIM VE ÇALIŞMA SAATLERİ İÇİN ÇÖZÜM İSTİYOR

Kar ya da yağmur yağdığında engelli bireylerin hareketlerinin kısıtlandığını ancak pozitif kalmaları gerektiğini dile getiren Oya, yaşam konforlarını en fazla neyin bozduğuna dair soruya ise "Kendi açımdan en büyük sıkıntım kar, kış. Koltuk değnekleri, tekerlekli sandalye kullananlar için gerçekten çok zor. Bir de ulaşım. Ya çok kalabalık oluyor ya basamakları çıkamıyoruz, yapamıyoruz. Onlara dikkat edilmesi lazım. Çalışma saatleri benim için sıkıntı değil ama diğer arkadaşlarımdan sıkıntı yaşayanlar var. Bence birebir görüşülüp sorunlar bulunup ona göre çözüm üretilmeli." yanıtını verdi.

Spor Haberleri 2024 Avrupa Şampiyonası Elemeleri
Döner ustalığından Türkiye şampiyonluğuna Spor Haberleri
Türkiye'de golf turizmine olan ilgi artıyor Spor Haberleri
2. Uluslarası Kurtuluş Yolu Bisiklet Turu'nun Çankırı-Ankara etabı başladı Bisiklet
Görme engelli milli judocu Yasin Çimciler, Paris'te altın madalya için mücadele edecek 2024 Paris Olimpiyat Oyunları
Türkiye Hentbol Federasyonu Başkanı Kılıç, Avrupa'da başarılı bir sezon temenni etti Hentbol
Görme engelli judocu, oğullarına verdiği "altın" sözünü Paris'te gerçekleştirmek istiyor 2024 Paris Olimpiyat Oyunları