Mourinho'nun Amrabat'ı tercih etme sebebini İtalyanlar duyurdu! Dünya devinin kapısından döndü

Mourinho'nun Amrabat'ı tercih etme sebebini İtalyanlar duyurdu! Dünya devinin kapısından döndü

Fenerbahçe'nin yeni transferini değerlendiren Fiorentina muhabirlerinden Bargellini 'Pragmatik oyununa agresif, cesur futbolcular arayan Mourinho'nun tam aradığı isim' derken, Santi 'Fiziksel gücüyle özellikle top rakipteyken çok önemli. Kontrataklarda kilit isim' dedi.

Fenerbahçe, orta sahasını Fiorentina'dan kadrosuna kattığı Sofyan Amrabat ile güçlendirdi. Teknik direktör Jose Mourinho'nun ısrarla kadrosunda görmek istediği bir isim olan Faslı futbolcu, Portekizli çalıştırıcının oyun sistemine uygunluğuyla öne çıkıyor.

Hollanda'nın Huizen kentinde doğan Fas kökenli futbolcu Sofyan Amrabat futbola, doğduğu şehirdeki bir amatör kulüp olan Zuidvogels'te başladı. Ülkenin önemli futbol altyapılarından birine sahip Utrecht tarafından keşfedilmesi fazla uzun sürmezken, bu kulübün akademisine kazandırılıp alt yaş takımlarında forma giymeye başladı.

Gel zaman git zaman Utrecht'in a takımına yükselen Amrabat, elli dört maçta forma giydiği ekipte bir gol attı, on da asiste imzasını attı. Buradaki performansıyla ülkenin önde gelen kulüplerinden Feyenoord'un ilgisini çekti ve dört milyon euro bonservis karşılığında Rotterdam ekibinin yolunu tuttu. Feyenoord'da iki gol, iki asiste de imzasını attığı otuz üç maçtaki performansı yeterli bulunmazken, kendisiyle ilgilenen Belçika ekibi Club Brugge'e iki buçuk milyon euro karşılığında transfer edildi.

Brugge'den kiralık gittiği İtalyan ekibi Verona'da ilk önemli çıkışını gerçekleştirdi. İtalyan ekibi bunun üzerine satın alma opsiyonunu kullandı ve oyuncuyu dört milyon euroya yakın bir bedelle kadrosuna kattı. Verona'da otuz üç maçlık tablosu büyük gelecek vaat etmiş olacak ki, Fiorentina yirmi milyon euroya yakın bir bonservisi gözden çıkararak onu kadrosuna kattı. Sonrasında Manchester United dokuz milyon euroya kendisini kiralasa da, yirmi milyon civarındaki satın alma opsiyonunu kullanmadı.

BARÇA'YA GİDİYORDU

Son olarak Fenerbahçe'nin yolunu tutan 28 yaşındaki orta saha oyuncusunu, kendisini yakından tanıyan iki İtalyan gazeteciye sorduk. Fiorentina takımını takip eden muhabirler Simone Bargellini ve Niccolo Santi, Milliyet'e konuştu.

Amrabat neden Fiorentina'da oynamıyor, iki yıldır başka takımlara gönderiliyor?

BARGELLINI: Fiorentina Amrabat'ı esas olarak oyuncunun isteği üzerine sattı. Amrabat, 2022 Dünya Kupası'ndaki mükemmel performansının ve etrafında artan ilginin ardından Ocak 2023'te Barcelona'ya gitmek istedi, Fiorentina reddetti ve ardından 2023 yazında, kendisini Utrecht'te çalıştırmış olan Ten Haag'ın isteğiyle Manchester United'ın yolunu tuttu.

SANTI: Fiorentina onu tutmak istedi ama Amrabat ayrılmakta ısrar etti, bu yüzden kulübün onu satması gerekiyordu. Teknik direktör Palladino ile iyi bir ilişkisi vardı ve ilk 11'e girebilirdi ama yine de ayrılmak istedi.

Mourinho'nun Amrabat'ı tercih etme sebebini İtalyanlar duyurdu! Dünya devinin kapısından döndü - Resim : 3

BÜYÜK LİG OYUNCUSU

- Amrabat, Jose Mourinho'nun oyununa uygun mu ve Fenerbahçe'de başarılı olabilir mi?

BARGELLINI: Bence Amrabat, bildiğimiz gibi çok pragmatik bir oyuna sahip olan ve büyük bir yoğunluğa sahip agresif, cesur oyuncular arayan Mourinho'nun tam aradığı oyuncu.

SANTI: İyi iş çıkarabilir çünkü taktiksel olarak Mourinho savunma yapmayı ve kontratağa çıkmayı seviyor. Amrabat çok fazla top kurtarıyor ve bu nedenle takım kontratağa çıktığındaki yardımlarıyla kilit isim olur.

- Serie A, Premier Lig ve Süper Lig... Futbolcunun tarzı için hangisi daha uygun lig?

BARGELLINI: Öncelikle fiziksel bir oyuncu olan Amrabat tüm büyük liglerde oynayabilir. Geçen yıl pek şans bulamadı ama ben onun Premier Lig'de de oynayabileceğine inanıyorum.

SANTI: Bence Premier Lig çok fiziksel bir lig ve Amrabat da fiziksel özelliklerini çok kullanan bir oyuncu. Aslında İngiltere'ye dönmek istiyordu ama Manchester United başka oyuncuları almaya karar verdi.

YAVAŞLIĞI KUSURU

- Sofyan Amrabat genel olarak nasıl bir oyuncu? Özellikleri, olumlu ve olumsuz yanları neler?

BARGELLINI: Amrabat müthiş bir fizikselliğe ve agresifliğe sahip. Savunmayı koruma, topları geri kazanma ve oyunu çevirme becerisiyle ligin en iyi oyuncularından. Çok teknik bir oyuncu değil ve oyunu hızlandırması gerektiğinde biraz zorlanıyor.

SANTI: Amrabat fiziksel olarak güçlü ve özellikle top rakipteyken çok önemli bir oyuncu. Takıma denge sağlıyor ve aynı zamanda kaliteli. En büyük kusurlarından biri yavaşlığı: hızlı bir oyuncu değil.

Mourinho'nun Amrabat'ı tercih etme sebebini İtalyanlar duyurdu! Dünya devinin kapısından döndü - Resim : 4

FAS MUCİZESİNİN ÖNEMLİ MİMARLARINDAN

2022 Dünya Kupası'nda yaşanan Fas mucizesinde baş role çıkan isimlerden bir tanesi Sofyan Amrabat'tı. Fas'ın yarı finale yükseldiği ve Amrabat'ın en güçlü oyunculardan biri olduğu o turnuvada yıldızı parlayan oyuncularından biriydi. Şimdi ülkesinin bir sonraki Afrika Kupası'na katılmasına yardımcı olması gerekecek ki zaten kadroya da çağrıldı.

ABİSİ NORDİN TAM DESTEKÇİSİ

Amrabat Hollanda'da doğdu ve Fas milli takımını seçmeden önce Hollanda alt milli takımlarında oynadı. Kendisinden birkaç yaş büyük olan abisi Nordin ile birlikte milli takımda oynadı. Sofyan'ın her zaman en önemli destekçilerinden birisi, çok yakın bir ilişkisi bulunan abisi oldu. 2012-2014 yılları arasında Galatasaray'da oynayan Nordin Amrabat, kardeşine Türkiye ile ilgili bilgileri de aktardı.

34 NUMARANIN SIRRI

Sofyan Amrabat son yıllarda, kalp sorunu nedeniyle çok genç yaşta emekli olmak zorunda kalan arkadaşı Abdelhak Nouri'nin onuruna 34 numaralı formayı giymeye başladı. Abdelhak Nouri, Ajax formasını giydiği dönemde 20 yaşındayken, sezon öncesi hazırlık maçı sırasında kalp krizi geçirmişti. Bu kriz sonrası ciddi ve kalıcı beyin hasarı alan Nouri iki yıl komada kalıp sonra uyanmış ancak futbol hayatı sona ermişti.