Altın madalyalı para yüzücü engellilere umut olmak istiyor

AA

Milli para yüzücü Umut Ünlü, Paris 2024 Paralimpik Oyunlarında elde ettiği başarının arkasında ciddi zorluklar ve acılar yattığını, asıl hedefinin engellilere neler yapabileceklerini göstermek olduğunu söyledi.

Milli para yüzücü Umut Ünlü, Paris 2024'te adını altın harflerle Türk spor tarihine yazdırdı. Henüz 23 yaşındaki milli sporcu, 50 metre ve 200 metre serbest S3 sınıfında 2 altın madalya alarak, yüzme tarihinde Türkiye'ye paralimpik oyunlar ve olimpiyat oyunlarındaki ilk altın madalyayı kazandırdı. Umut Ünlü ayrıca, paralimpik oyunlar tarihinde Türkiye'ye aynı organizasyonda iki altın madalya birden getiren ilk milli sporcu oldu.

Para yüzücü Ünlü, elde ettiği başarının ardında çok ciddi acıların, zorlukların ve gözyaşının olduğunu belirterek, tüm engellere rağmen asla pes etmeyerek her zaman başarıyı hedeflediğini, bunu hayal ettiğini ve bu uğurda çok çabaladığını kaydetti.

Başarısının ardındaki en önemli motivasyon kaynaklarından birinin engelli bireylerin neler yapabileceğini herkese göstermek olduğunu dile getiren Ünlü, şöyle devam etti:

"Normal bireyler bize göre daha avantajlı, onlardan daha çok efor sarf ediyoruz. Metrobüse binerken, yemek yerken, tuvalete giderken zorlanıyoruz. Bunlar bizim için ekstra efor demek. Engelli olarak yaşamak zor, spor yapmak daha da zor. Biz bunu başarınca da insanlar diyor ki ‘Bu engelli ama bunu da yapabiliyor, demek ki onlar da bir şey başarabiliyor.’ Amacımız da zaten buydu. İnsanlara bunu öğretmek, engellilerin de engelli olmasına rağmen birçok şeyi yapabileceğine inandırmak. Allah'a şükür bu madalyaları alarak da bunu gösterdiğimi düşünüyorum."

Ailesi ve arkadaşlarından çok destek aldığını söyleyen Ünlü,

"Yağmur oluyordu, annem bir muşamba ile üzerimi örtüyordu, ‘Hadi oğlum bugün antrenmana böyle git. Islansan da bir şey olmaz. Antrenman yapmalısın.’ diyordu. Ben ıslanabilirim belki ama rakibim o sırada antrenmanda olabiliyor, arabasıyla gidiyor antrenmanını yapıyor." diye konuştu.

"Engellilerin daha iyi şartlarda olması için çalışacağım"

Ünlü, Paris'teki başarısının ardından engellilerden çok fazla mesaj aldığını, birçok kişinin yüzmeye başlamayı, spor ile hayata tutunmayı istediğini söylediğini aktardı.

Para yüzücü Umut Ünlü, şu görüşleri dile getirdi:

"Engellilerin spor yapmasını, sanatla uğraşmasını istiyorum. Onlara öncülük etmek gerçekten benim için iyi bir şey. Ben önceden her insanın bu hayatta bir amacı olduğunu düşünüyordum. Nasıl ki bir ağaç bize oksijen veriyor, gölge yapıyorsa benim de bir amacım olduğunu, Allah’ın beni bu amaç uğruna engelli olarak yarattığını düşünüyordum. Ben o amaç doğrultusunda ilerliyorum. Hayatımı da bunun üstüne ilerletmeyi düşünüyorum. İleride inşallah Paralimpik Komite’de görev almayı düşünüyorum, Federasyonda da görev almayı düşünüyorum."

Paris'teyken yaşadığı unutamadığı bir anıya da anlatan Ünlü, şunları kaydetti:

"Hamza isminde bir engelli genç, müsabakayı gözyaşlarıyla seyretmiş. Görüntüler inanılmazdı. Çocuğu gördüm ağlıyordu, onu görünce ben de ağlamaya başladım. Sabah da bir yarışım var. İçimden ‘Hamza yarınki madalyayı senin için alacağım.’ dedim. Allah'a şükür sözümü de tuttum. Sonra Hamza’yı da aradım, dedim ki ‘Bu madalyayı senin için aldım.' Birlikte sevindik."

Gelecek hedefleri

Ünlü, Paris Paralimpik Oyunlarında elde ettiği tarihi başarının "yeni bir başlangıç" olduğunu ifade ederek, bunu 2025'te Singapur'da yapılacak Dünya Şampiyonası ve 2028 Los Angeles Paralimpik Oyunlarında da sürdürmek istediğini söyledi.


Özellikle 2025 yılına ilişkin hedefinin 3 altın madalya ve bir dünya rekoru kırmak olduğunu dile getiren Ünlü,

"Federasyonumuzun da takip ettiği benden sonra gelecek nesiller, gençler var. Benim de takip ettiğim küçük arkadaşlarım, kardeşlerim var. Ben hayallerim için çok çalıştım. Bunları hayal ettim ama çok da çalıştım. Engelli kardeşlerimden de isteğim asla pes etmesinler, hayal etsinler, yeteneklerini keşfetsinler." diye konuştu.

"Araba kullanmak istiyorum"

Bağımsız yaşam becerilerini geliştirebilmek için ehliyet sahibi olabilmeyi hedeflediğini aktaran Ünlü, fiziksel durumu nedeniyle daha önce ehliyet başvurusunun reddedildiğini, kendisinden daha dezavantajlı durumda olan rakiplerinin araba kullanabildiğini belirterek, yetkililerden bu konuda yardım istedi.

Ünlü, şu ifadeleri kullandı:

"Ben ehliyet almak, araba kullanmak istiyorum. Yurt dışında benim gibi birçok örnek var. Rakiplerim benden fiziksel olarak daha zor durumda ama kendi arabaları, ehliyetleri var ve antrenmanlara arabalarıyla gidip gelebiliyor. Ben de ehliyet almak istiyorum. Onun için başvuru da yapacağım. Doktorlarımızdan isteğim, gelen kişi ve sporculara sadece fiziksel durumlarına bakarak ön yargıyla yaklaşmamaları. Çünkü ben bu kollarla günde 8 kilometre yüzüyorum. Tonlarca ağırlık kaldırıyorum bu ellerimle. Araba da sürebilirim diye düşünüyorum."

"İnşallah engellilerin imkan verildiğinde neler başarabileceğini göstermeye devam eder"

Anne Şaheste Ünlü, büyük zorluklarla geçen Umut'un çocukluğunda her an onunla birlikte olduğunu, ona akülü bir tekerlekli sandalye alınana kadar okuluna, yüzme antrenmanlarına ve rehabilitasyon merkezlerine kendisinin götürdüğünü söyledi.

Ünlü, oğlu Umut'un bugün geldiği nokta ile gurur duyduğunu, engelli camiası için örnek olan başarılarının kendisini çok mutlu ettiğini, ilerleyen yıllarda çok daha iyi yerlere gelip engelli camiasına umut olmaya devam edeceklerine inandıklarını belirterek, sözlerini şöyle noktaladı:

"Umut'a üniversitede bir tane arkadaşı vesile olmuştu, antrenör Duran Hoca ile tanıştı. Umut oraya gitti, oraya başladıktan sonra onun da hayatı değişti, bambaşka bir Umut oldu. Hem bizimle hem de kendisiyle uğraşmayı bıraktı ve sadece önüne baktı, kendini diğer engellilere örnek olmaya adadı. Çok şükür çok güzel bir yere geldi, inşallah daha da iyi yerlere gelir. İnşallah engellilerin imkan verildiğinde neler başarabileceğini göstermeye devam eder."

2024 Paris Olimpiyat Oyunları Olimpiyatlar