3D baskı, McLaren'in F1 aracında mühendisliği geride bıraktı
3D yazıcılarla yapılan baskılar günlük hayatta birçok yerde kullanılıyor. Bu kullanım alanlarından birisi de Formula 1 araçları. Formula 1'de yarışan ekiplerden McLaren de aracının bazı kısımları için ileri seviye mühendislik yerine 3D yazıcıları tercih ediyor.
3D yazıcı artık günlük hayatın hemen hemen her yerinde. Hobinin yanında profesyonel amaçlı olarak da 3D yazıcılarından sık sık faydalanılıyor.
FORMULA 1'DE 3D YAZICI ETKİSİ
Profesyonel yarış sporlarından olan Formula 1'de de 3D yazıcı kullanılıyor. McLaren ekibi, aracının çeşitli kısımlarını ileri seviye mühendislik yerine 3D yazıcıdan ürettiği parçalarla donatıyor.
"DAHA FAZLA BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK"
McLaren takımının baş operasyon sorumlusu Piers Thynne, araçlarında kullandıkları 3D yazıcılarla ilgili olarak, "Formula 1 yüksek performanslı bir spordur. Biz her zaman teknolojinin ön saflarındayız ve son 10 yılda 3D baskının büyüme hızıyla, dünya pazarındaki yerinin büyüyeceğini kesinlikle görebiliyorum. Teknoloji, malzeme özellikleri, boyutları büyütülebilen bileşenler açısından çok ilerledi ve Formula 1'deki mevcut alanından kesinlikle genişlemeye devam edeceğini görüyorum, ancak zamanla kesinlikle daha fazla yapısal bileşene doğru genişlemeye devam edecek." dedi.
"3D YAZICININ BÜYÜK PAYI VAR"
Bir Formula 1 aracının sadece ön kanat kısmı için 10 bin bileşen gerektiğini söyleyen Thynne, "Yani bir ön kanat üretmek için gereken yaklaşık 10.000 bileşen var; bunlar desenler, kalıplar, parçalar, alt bileşenler, aletler, aparatlar ve fikstürler. Yani çok sayıda bileşene ihtiyacınız var. Ön kanadın ayarlanmasını sağlayan bazı bileşenler 3D baskılı ve bunu kısa ömürlü parçalar oldukları için yapıyoruz. Bunları çok az girdiyle yapabilirsiniz ve büyük yataklı bir 3D yazıcının çok aşamalı yapısında ortaya çıkarlar. Yani ortalama parti büyüklüğümüzün bir olduğu çevremizde yaşamanın çok verimli bir yolu. Dolayısıyla, bir ön kanat oluşturmak için çok sayıda parçanın bir araya gelmesine ihtiyaç duyduğunuzda, karmaşık parçalar yapmanın çok etkili bir yolu bu. Bunu yapmak için tüm üretim teknolojilerinizi kullanıyorsunuz ve 3D baskının da bunda büyük payı var." ifadesini kullandı.
"YATIRIM YAPIYORUZ; ÇÜNKÜ BİZE ZAMAN KAZANDIRIYOR"
Thynne, sözlerinin devamında 3D yazıcıların faydasına dikkat çekerken "3D baskıya büyük yatırım yapıyoruz; çünkü bize zaman kazandırıyor. Zaman tasarrufunun bağlamı, işlenmiş bir parça veya kompozit parça ise farklıdır, ancak bize kesinlikle zaman kazandırır çünkü bir programa tek bir insan girdisi ile bir yapının birden fazla parçasını elde edersiniz. Yani insan emeği açısından zaman açısından oldukça verimli, çünkü aslında ışıkları söndürüyor." dedi.