Tahkim Kurulu nedir, ne demek? TFF Tahkim Kurulu'nun görevleri neler?

Tahkim Kurulu nedir, ne demek? TFF Tahkim Kurulu'nun görevleri neler?
Fotoğraf: İHA

Futbol, saha içindeki mücadele kadar, saha dışındaki yargısal süreçlerle de şekillenen bir spor dalı. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) bünyesindeki Tahkim Kurulu, bu süreçlerin en önemli adımlarından birini temsil eder. Peki, TFF Tahkim Kurulu nedir ve görevleri nelerdir? İşte detaylar.

TFF Tahkim Kurulu, TFF Statüsü ve ilgili talimatlar uyarınca karar verme yetkisine sahip kurul ve organlar tarafından verilecek kararları nihai olarak inceleyerek kesin karara bağlamakla yetkili kurul. Bu içeriğimizde, "Tahkim Kurulu nedir, ne demek? TFF Tahkim Kurulu'nun görevleri neler?" sorularına yanıt arıyoruz.

TFF TAHKİM KURULU NEDİR?

TFF Tahkim Kurulu, Türkiye Futbol Federasyonu'nun en üst yargı organıdır ve futbol ile ilgili alınan kararların son derece adil ve bağımsız bir şekilde gözden geçirilmesini sağlar.

TAHKİM KURULU'NUN YAPISI

Tahkim Kurulu, Yönetim Kurulu tarafından seçilen bir Başkan ile altı asıl, altı yedek üyeden oluşur.

TAHKİM KURULU'NUN GÖREVLERİ

Tahkim Kurulu'nun temel görevleri, PFDK ve diğer disiplin kurulları tarafından verilen kararları incelemek ve gerektiğinde bu kararları onaylamak veya değiştirmektir. Kurul, özellikle ciddi disiplin ihlalleri ve yargısal tartışmaların çözümünde son sözü söyler.

TFF'nin resmi internet sitesinde, Tahkim Kurulu'nun yetkisi ve görevleri şu şekilde tanımlanmıştır;

a) Federasyon ile Kulüpler, Hakemler, Futbolcular, Teknik Direktörler, Antrenörler, Oyuncu Temsilcileri, masörler ile diğer görevliler arasında çıkan ihtilaflar hakkında Yönetim Kurulu tarafından verilecek kararlara karşı yapılan başvuruları,

b) Amatör ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulları kararlarına karşı yapılan itirazları,

c) Uyuşmazlık Çözüm Kurulu kararlarına karşı yapılan başvuruları,

d) Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu tarafından çıkartılmış Talimatların, Kanun, Ana Statü, FIFA ve UEFA Ana Statülerine aykırılığına ilişkin başvuruları,

ilgililerin talebi üzerine inceler ve karara bağlar.

TAHKİM SÜRECİNİN ÖNEMİ

Tahkim süreci, futbol dünyasında adaletin sağlanmasında kritik bir role sahiptir. Bu süreç, kararların adil ve tarafsız bir şekilde değerlendirilmesini sağlar ve futbolda hukukun üstünlüğünü temsil eder.

İTİRAZ SÜRECİ VE TAHKİM KURULU

Tahkim Kurulu, PFDK kararlarına yapılan itirazları değerlendirir. Bu itiraz süreci, kararların adil ve kapsamlı bir şekilde incelenmesini sağlar ve futbolda hukuki süreçlerin doğru işlemesine katkıda bulunur.

TAHKİM KURULU ÜYELERİ NASIL SEÇİLİR?

TFF'nin, Tahkim Kurulu ile ilgili detayları paylaştığı Tahkim Kurulu Talimatı'nda üyelerin seçimiyle ilgili olarak şunlara yer verilmiştir;

Madde 3 – Tahkim Kurulu, Yönetim Kurulu tarafından seçilecek bir Başkan ile altı asıl, altı yedek üyeden oluşur. Seçilecek başkan, asıl ve yedek üyelerin aşağıdaki koşulları da taşıması zorunludur:

(a) En az 10 yıllık mesleki tecrübeye sahip hukukçu olmak,

(b) Toplamda 8 yıl ve üzeri TFF Hukuk Kurullarında görev yapmamış olmak,

(c) En az bir üyenin hakim veya savcılık mesleki tecrübesi bulunması,

(d) Avukat olmaları halinde bağlı bulundukları barolardan disiplin cezası almamış olmak,

(e) En geç 1 ay içerisinde işbu maddede belirlenen usule uygun olarak mal beyanında bulunmak,

(f) En az bir üyenin hukuk fakültelerinde öğretim görevlisi olması,

(g) Arşivli adli sicil kaydı sunmak,

(h) TFF Hukuk Kurullarının yargı yetkisine tabi olan kulüplerin üyesi veya bu kulüplerin iştirak şirketlerinin hissedarı, yöneticisi ve denetim kurulu üyesi olmaması,

(i) TFF’ye bağlı herhangi bir üye veya kulüp için çalışmaması,

(j) TFF Yönetim Kurulunda ya da daimi veya geçici başka herhangi bir kurulunda ya da Genel Sekreterliğinde görevli olmaması,

Ayrıca Kurul üyelerine ilişkin atama yapılırken aşağıdaki kriterler tercih sebebidir:

(a) Hukuk alanında veya Spor Hukuku alanında Yüksek lisans mezunu olması,

(b) Üyelerden en az birinin Ceza Hukuku alanında tecrübe sahibi olması,

(c) Üyelerden en az birinin kadın olması,

Kurul, ilk toplantısında asıl üyeler arasından bir Başkan Vekili ve bir Raportör seçer. Başkan ve Başkan vekilinin yokluğu halinde, kurula en yaşlı üye Başkanlık eder.

Tahkim Kurulunun görev süresi, Yönetim Kurulunun görev süresi ile bağlı olmaksızın 4 yıldır. Tahkim Kurulu başkan ve üyeleri 4 yıllık süre sona ermiş olsa dahi, yeni seçilecek olan Tahkim Kurulu başkan ve üyeleri göreve başlayana kadar görevlerine devam eder.

Üyelerin belirlenmesinde FIFA ve UEFA kriterleri esas alınır. Özerk federasyonların veya spor kulüplerinin kurullarında görev alanlar ile ceza veya disiplin kurullarınca altı aydan fazla cezaya çarptırılmış olanlar Tahkim Kurulu üyesi olamazlar.

Tahkim Kurulu üyeleri, görevlerini, tam bir tarafsızlık ve bağımsızlık içinde, TFF Statüsü ve talimatta belirtilen kurallara uygun şekilde yerine getirmekle yükümlüdür. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, Tahkim Kurulunun görevine ilişkin emir ve talimat veremez, tavsiye veya telkinde bulunamaz. Üyeler, istifa etmedikçe veya çekilmiş sayılmadıkça, yerlerine yeni üye seçilemez. Ölüm, istifa ve başka nedenlerle oluşan boşalmalarda, boşalan görev için Yönetim Kurulu yedek üyeler arasından seçim yapar. Bu fıkra uyarınca seçilen yedek üyeler, kalan süre kadar görev yapar.

Tahkim Kurulunun asıl ve yedek üyelerinin tamamının boşalması veya asgari üye sayısının altına düşmesi halinde, boşalan kurul üyeliklerine kalan sürede görev yapmak üzere Yönetim Kurulu tarafından yeni üyeler atanır.

Tahkim Kurulu başkan ve üyeleri, görevlendirmelerine dair Yönetim Kurulu kararı tarihinden itibaren en geç bir hafta içinde, görevlerini tarafsızlık ve bağımsızlık içinde yerine getirmelerine engel bir durumlarının olmadığına dair EK-1’de bulunan yazılı beyanlarını sunmak ve Yönetim Kurulu üyelerinin huzurunda görevlerini tarafsız ve bağımsız şekilde yerine getireceklerine dair EK-2’de yer alan yemini etmek suretiyle görevlerine başlar.

Mal beyanı, notere kapalı zarf içerisinde sunulur ve sunulduğuna ilişkin ilgili makbuz sureti TFF’ye ibraz edilir.

TFF’nin Hukuk Kurulları ve yetkili mercileri tarafından talep edilmesi halinde mal beyanının TFF’ye ibrazı zorunludur.

Mal beyanını sunmayan veya TFF’ye ibraz etmeyen Başkan veya üye üyelikten çekilmiş sayılır.

TAHKİM KURULU BAŞKANI VE ÜYELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Kontraspor'un Özel içeriklerini Instagram'dan takip etmeyi unutmayın