UEFA, Şampiyonlar Ligi'nin yeni formatını duyurdu! Kura çekiminde devrim niteliğinde değişiklik
UEFA, Şampiyonlar Ligi'ndeki yeni formatını resmi internet sitesinden yaptığı açıklamayla duyurdu. Kura çekiminde yapılması planlanan değişiklik ise dikkatlerden kaçmadı.
UEFA YENİ FORMATI RESMEN DUYURDU
UEFA, resmi internet sitesinden yaptığı açıklamayla bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde uygulanacak yeni formatı duyurdu.
"TAKIMLAR SEKİZ FARKLI TAKIMLA OYNAYACAK"
UEFA'dan yapılan açıklamada "2024/25 sezonundan itibaren UEFA Şampiyonlar Ligi'nin yeni oluşturulan lig aşamasına (eski Grup Aşaması) 36 kulüp katılacak ve böylece dört takım daha Avrupa'nın önde gelen kulüp yarışmasında mücadele etme fırsatı bulacak. Yeni format kapsamında takımlar, daha önce olduğu gibi üç takımla iki kez değil, sekiz farklı takımla sekiz maç oynayacak. Yeni format, taraftarlara lig aşaması boyunca her seviyede daha rekabetçi ve dengeli maçlar sunacak." denildi.
AVRUPA LİGİ VE KONFERANS LİGİ'NDE DE BENZER UYGULAMA
UEFA, Şampiyonlar Ligi'ndeki yeni formatın UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde de uygulanacağı duyurdu. Yapılan açıklamada "Sekiz farklı rakibi belirlemek için takımlar, sezon başındaki bireysel kulüp katsayılarına göre dört potada sıralanacak (bunun tek istisnası, UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonunun her zaman pota 1'de en üst sırada yer almasıdır). Daha sonra her takım, biri kendi sahasında diğeri deplasmanda olmak üzere her potadan iki rakiple eşleşecektir. Aynı durum UEFA Avrupa Ligi için de geçerli olacak, UEFA Konferans Ligi'nde ise her takım altı potanın her birinden birer tane olmak üzere sadece altı rakiple karşılaşacaktır." ifadelerine yer verildi.
LİG AŞAMASINDA AYNI ÜLKENİN TAKIMLARI KARŞILAŞMAYACAK
UEFA'nın açıklamasında "Lig aşamasında takımlar kendi ülkelerinden rakiplerle karşılaşamazlar ve aynı ülkeden en fazla iki tarafla karşılaşabilir" denildi.
KURA ÇEKİMİNDE BÜYÜK DEĞİŞİKLİK
UEFA, yapılacak kura çekiminde bir yazılımın sayesinde eşleşmelerin belli olacağını açıkladı. Açıklamada "Yeni format yeni bir kura çekimi konsepti gerektiriyor. Aslında, grup aşaması için kullanılan eski kura konsepti yeni lig aşaması formatına uygulanacak olsaydı, sahnede en az 36 çanakla birlikte yaklaşık 1000 top gerekecek ve bu da dayanılmaz derecede uzun bir kura çekimine neden olacaktı. 36 takımın tamamı fiziksel toplar kullanılarak elle çekilecektir. Manuel olarak çekilen her takım için, belirlenmiş bir otomatik yazılım dört potada rastgele sekiz rakip çekecek ve bu rakipler kura salonunda ve televizyonda ekranda gösterilecek. Yazılım ayrıca hangi maçların iç sahada, hangilerinin deplasmanda olacağına da karar verecek." ifadeleri kullanıldı.
İŞTE KURA ÇEKİMİNİN YENİ FORMATI
UEFA, kura çekimindeki yeni format hakkında ekstra olarak şu bilgileri verdi:
Kura, sekiz rakibin dokuz takıma birbiri ardına atandığı 1. Pot'tan başlayacak ve tüm takımlara sekiz rakip atanana kadar diğer potlarla azalan sırayla devam edecektir. Yazılım, yönetmeliklerde belirtilen kura koşulları çerçevesinde (örneğin ülke koruması ve aynı ülkeden en fazla iki rakip) tam rastgeleliği garanti edecek ve kuranın tüm takımlar için herhangi bir noktada çıkmaza girmeden tamamlanabileceğini garanti edecektir.
31 AĞUSTOS'TA MAÇ TAKVİMİ BELLİ OLACAK
UEFA, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi'ndeki eşleşmelerin belli olmasının ardından maç takviminin 31 Ağustos Cumartesi günü açıklanacağını duyurdu. Yapılan açıklamada, "Takımlar kura sonunda tüm rakiplerini bilseler bile, maç tarihleri ve başlama saatleri içeren fikstür listesi daha sonra hazırlanacak ve UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Konferans Ligi'ndeki takımların aynı şehirlerde oynamasıyla takvim çakışması olmamasını sağlamak için 31 Ağustos Cumartesi günü duyurulacaktır." denildi.
HANGİ YAZILIM TARAFINDAN YAPILACAK?
UEFA, kura çekiminin habngi yazılım firmaları tarafından yapılacağını da açıkladı.
UEFA'nın açıklaması şu şekilde:
Kura yazılımı AE Live tarafından sağlanmaktadır. Eylül 2023'te tüm UEFA kuralarının ortağı olarak atanmalarından bu yana, sonuçları kontrol etmek ve doğrulamak için çeşitli iç ve dış mekanizmaları entegre ederek yazılımı geliştirdiler ve test ettiler.
Tüm kura geliştirme, özellikle rastgelelik ve kura kurallarına uyum açısından dış bir denetçi olan Ernst & Young tarafından incelendi. Ernst & Young ayrıca manuel ve dijital kura işlemlerinin yerinde incelenmesini ve kontrolünü sağlayacaktır.